Mange kan nikke genkendende til lysten til at være sukkerfri i januar – fx efter julens eskapader. Det sker i hvert fald for os år efter år, at vi kommer til at give den gas hen over julen i tanken om, at efter nytår skal det være slut.
Med sukkerfri mener vi slik-, chokolade- og kagefri. Vi gør det år efter år for at gøre os selv opmærksomme på, hvor stor en del sukker og søde sager egentlig er. Det kan være rigtig svært for mange andre, at holde sig helt væk. Hvorfor er det så svært for os, at holde os fra det? Vi må jo gerne igen om lidt..
Hvorfor kan det være så svært for os slikmunde, at være sukkerfri i januar?
Der er forsket på området, men der er fortsat ikke nogen “endegyldig sandhed”. Nogle mener, at det er mere en psykisk afhængighed end en fysisk. Det kan være emotionelt betonet. Og hvem kender ikke det? Andre mener, det blot er en dårlig vane som alt andet.
Hvorom alting er, skal vi ikke gøre os kloge på præcis, hvad der tricker din eller vores lyst til sukker, for det er helt individuelt.
Vi elsker slik, chokolade og kage, men vi kan jo ikke leve af det – og hvad gør man så?
Få det til at fungere, hvis du hidtil ikke er lykkedes med en anden løsning. Vi hører fra en del, der har levet efter LCHF, Paleo og lignende med højt indtag af fedt og protein og helt eller delvist udelukkelse af kulhydrater, at det kan hjælpe til at undgå cravings efter et sødt fix. Formentlig på grund af det høje fedtindtag og ingen pludselige udslag på blodsukkeret, på grund af indtag af de letfordøjelige kulhydrater. Vi er “personligt” bare ikke tilhænger af total udelukkelse af en fødevaregruppe, som ifølge vores nordiske anbefalinger er essentielle for vores krops optimale fungeren.
Så derfor er vores råd: Acceptér din lyst til sukker og lær at håndtere den med måde. Tænk dig om en ekstra gang, inden du åbner posen og mærk efter, hvorfor det egentlig er, at du har lyst til at spise nu?
Råd vi følger:
- To-tre måneder årligt har vi “detox” fra sukker. Det er mest til gavn for vores psyke, fordi vi bliver mindet om, at vi sagtens kan leve uden det. Det gør det lettere at være lidt fornuftigt tirsdag eftermiddag nede i supermarkedet resten af tiden.
- Finder naturlige alternativer såsom figner, dadler, abrikoser, honningristede nødder og lignende. Der findes et hav af opskrifter med disse som nøgleingredienser i kager og snacks. Vi har her linket til god inspiration fra de andre Carrotstick-piger (i nogle opskrifter er der sukker – erstat det med kokossukker, stevia, sukrin gold eller modne bananer). Især disse dadelkugler er helt fantastiske og er klar en absolut favorit!
- Spiser ikke slik alene. Vi forbinder det med noget socialt, et treat. Og vi glæder os til det hver gang.
- Løber gode ture, så der ikke sker så meget ved, at vi af og til falder i med et brag 🙂
I forhold til de naturlige alternativer til slik og kage kan vi varmt anbefale at se nærmere på vores sunde desserter og snacks her. Her findes en masse lækkerier, som kan gøre din søde tand glad til hver en tid.